Ritka betegség - rágóizom gyulladás és sorvadás kutyában

A minap egy 10 éves labrador szuka érkezett a rendelőbe. Az állattartó elmondása szerint a kutya nyálzik, nehezen tudja a szájába venni a falatot. Első ránézésre ("klinikai összbenyomás") feltűnt, hogy az állat koponyájának tetején tapadó hatalmas rágóizmok helyén mindössze a bőr és alatta közvetlenül a csontos alap található. A kutya száját nem lehetett kinyitni, de az állat fájdalmat nem jelzett. Korábban találkoztam már hasonló esettel, csak akkor a száj kinyitására fájdalmat jelzett a páciens és a rágózmok még jobb állapotban voltak. A két állapot ugyanannak a betegségnek a különböző stádiuma: a rágóizmok gyulladásáról, majd sorvadásáról van szó.

A betegség főleg nagytestű ebekben alakul ki, bármely életkorban, macskában nem ismert. Oktana ismeretlen, a kutatások szerint autoimmun eredet látszik valószínűnek. A betegség első szakaszában a rágóizmok gyulladás miatt megduzzadtak, fájdalmasak, a vérkép eltolódott. Ez a stádium gyakran észrevétlen marad, pedig a terápiás kísérletek ekkor vezetnének eredményre. Több héttel később a gyulladás heveny szakasza lecseng és a nagy rágóizmok helyén hatalmas mélyedés marad vissza. (lásd fotó) Ez az állapot sajnos már nem fordítható vissza, mesterséges táplálással, folyékony vagy pépes eleség naponta többszöri adásával lehet életben tartani az amúgy élénk, éber, normális viselkedésű állatokat.

 

 

© A jelen honlapon található valamennyi tartalom és megjelenés, grafikai ábrázolás Kopecsnik Miklós kizárólagos szellemi tulajdonát képezi. Tilos ezen információk bármely formában vagy módon történő írásbeli engedély nélküli felhasználása.

 

A www.azenallatorvosom.hu a
MegbizhatoOldalak.com által