Cikkek

Alábbi cikkeimet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jóváhagyta és felelős állattartással foglalkozó blogján (Szabad a gazdi) közlésre elfogadta:

 

A kutyák szívférgessége

A szívférgesség kórokozója egy Dirofilaria immitis nevű fonálféreg, melynek kifejlett, 12-30 cm hosszú példányai a jobb szívfélben és az ahhoz csatlakozó nagyerekben élősködnek, vérplazmával táplálkoznak.

A betegséget terjesztő szúnyogok az éghajlatváltozás hatására a mediterrán térség felől északi irányban terjednek, ezért a szívférgesség 2009. óta sporadikusan Magyarországon is előfordul, és már idehaza is endémiásnak számít.

 

 

 

Kullancsok által terjesztett betegségek

A babeziózist egy Babesia canis nevű vérélősködő egysejtű okozza, melyet a Dermacentor reticulatus nevű kullancs terjeszt. A legnagyobb jelentőségű kullancs által terjesztett fertőző betegség.

A Lyme-kór kórokozóját szintén bizonyos kullancsfajok terjesztik. A kórokozó elsődleges támadási helye kutyában az ízületek, ezért a betegség váltakozó láz mellet fájdalmas ízületgyulladást és sántaságot okoz.

 

 

 

Kutyáink helyes táplálása

A kutyák a nagy melegben lehetnek étvágytalanok, ugyanúgy, mint mi, emberek. Az étvágytalanság számos betegség jele lehet, ezért feltétlenül mutassuk meg az állatot állatorvosnak, de ez a tünet nyáron nem feltétlenül jelez nagy bajt. Tegyük ki a kutya megszokott adagját a megszokott időben (lehetőleg olyankor, amikor hűvösebb van), és ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig legyen sok, friss ivóvize is, hogy a tikkadt állat bármikor olthassa szomját.

A továbbiakban a legfontosabb, a leggyakoribb állattartói kérdések alapján összeállított gyakorlati, alap tudnivalókat foglalom össze, egészséges állatok táplálására vonatkozóan.

Lássuk:

 

 

 

Néhány szó az allergiáról

Az allergia (hyperergia) a szervezet túlérzékenysége (kórosan fokozott immunreakciója) testidegen fehérjékkel szemben. A túlzott reakció dózisfüggetlen, tehát az idegen fehérje bármilyen kis mennyisége kiválthatja. Az allergia kialakulásának előfeltétele, hogy a szervezet legalább egy alkalommal már korábban találkozott az adott allergénnel.

 

 

Macskaleukózis - az ezerarcú betegség

 

A betegség kórokozója a feline leukemia virus (FeLV). A fertőződés főleg nyállal, verekedés során szerzett harapott seben keresztül. A legveszélyeztetebbek a szabadba kijáró, verekedő kandúrok.

 

 

 

Kutya-macska barátság

Bár a kutyák és a macskák legendásan ősi ellenségek, mindannyian ismerünk számtalan szép történetet a kutya és macska barátságáról is. Mit tehetünk azért, hogy kutyánk és macskánk jól megférjenek egymás közelében, és ne változtassák csatatérré otthonunkat?

 

 

A kutya és a gazda közötti kötődés

Bárki, akinek valaha is volt kutyája, számtalan megható történetet tud mesélni arról, hogy milyen a kutyahűség, az eb ragaszkodása a gazdájához. De elgondolkodtunk-e már azon, hogyan lehetséges, hogy egy állat ilyen különleges vonzódást mutat egy másik, kitüntetett élőlény iránt? Képtelen lenne a túlélésre nélkülünk? Vagy csak kényelemből szegődött az ember mellé? Élelmet vár tőlünk, vagy törődést?

 

 

Ritka betegség - rágóizom gyulladás és sorvadás kutyában

A minap egy 10 éves labrador szuka érkezett a rendelőbe. Az állattartó elmondása szerint a kutya nyálzik, nehezen tudja a szájába venni a falatot. Első ránézésre ("klinikai összbenyomás") feltűnt, hogy az állat koponyájának tetején tapadó hatalmas rágóizmok helyén mindössze a bőr és alatta közvetlenül a csontos alap található.

 

 

A nyers hús etetésről

A manapság divatos BARF ("biológiailag megfelelő nyers táplálék") diéta lényege, hogy egyes állattartók a gyári tápok miatti idegenkedés miatt, vagy azért, hogy az állatuknak minél természetesebb, egészségesebb táplálékot biztosítsanak, nyers hússal, csontos hússal és zsigerekkel etetik kedvencüket.

A szándék jó, de vajon valóban elősegíti ez az állatok egészségének megőrzését és a hosszú életet?

 

 

© A jelen honlapon található valamennyi tartalom és megjelenés, grafikai ábrázolás Kopecsnik Miklós kizárólagos szellemi tulajdonát képezi. Tilos ezen információk bármely formában vagy módon történő írásbeli engedély nélküli felhasználása.

 

A www.azenallatorvosom.hu a
MegbizhatoOldalak.com által