A nyers hús etetésről

A manapság divatos BARF ("biológiailag megfelelő nyers táplálék") diéta lényege, hogy egyes állattartók a gyári tápok miatti idegenkedés miatt, vagy azért, hogy az állatuknak minél természetesebb, egészségesebb táplálékot biztosítsanak, nyers hússal, csontos hússal és zsigerekkel etetik kedvencüket.

A szándék jó, de vajon valóban elősegíti ez az állatok egészségének megőrzését és a hosszú életet?

Először is, ezekkel a diétákkal soha sehol nem végeztek tudományos, összehasonlító vizsgálatokat, így annak megítélésében, hogy hasznosak vagy károsak-e, az általános táplálkozástudományi ismeretek nyújtanak támpontot, amelyek azért óriási mennyiségben állnak rendelkezésre.

A valóság az, hogy háztartási körülmények között, otthon, magas szintű táplálkozásélettani ismeretek nélkül nem lehet összeállítani egy teljes értékű, biztonságos diétát kutyánk számára. Ehhez először is ismerni kellene a kutya (vagy a macska) élettani táplálóanyag (emészthető energia, fehérje, zsír stb.) igényét az adott életszakaszban és fiziológiai állapotban (fiatal vagy idős kor, vemhesség, esetleges krónikus betegségek), másodsorban pedig valamennyi táplálékösszetevő tápanyag- és vitamintartalmát.

Fentiekből logikusan következik, hogy a BARF diétának egyrészt tápanyaghiány vagy -túladagolás lehet a következménye, amelyet az alábbi példák illusztrálnak:

- Túl magas fehérjetartalom: idősebb, máj- és vesebeteg állatok esetében ront az alapbetegség lefolyásán.

- Túl magas zsírtartalom: a hasnyálmirigy gyulladás kockázata megnő.

- Színhús etetése esetén a helytelen kalcium-foszfor arány (relatíve magas foszfortartalom) a csontok elvékonyodásához és csonttörésekhez vezethet, különösen növekedésben lévő fiatal kutyák számára veszélyes.

- A csontok etetése jól hangzik, hiszen már az óvodáskorban azt tanítják a gyerekeknek, hogy a kutya csontot eszik, de a következő egészségügyi problémákat okozhatja: idősebb korban bélsárrekedés, fogtörés, szájüregi sérülés, a csontdarab beékelődése a garatba, nyelőcső- és bélelzáródás, gyomor- vagy bélperforáció, a fogzománc rendellenes kopása.

- Nyaki szövetek etetésekor a pajzsmirigy is elfogyasztásra kerül, ami másodlagos pajzsmirigy túlműködéshez, vagy ellenkezőleg, pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, ezért fej- és nyaktájékról származó húst, gégét, légcsövet ne etessünk.

- A nyers tojás etetése káros összetevője miatt biotinhiányt, a nyers hal tiaminhiányt okozhat, ezeket nyersen soha ne etessük.

A tápanyagok kérdésén túlmenően a nyers hús különböző baktériumokat, vírusokat és parazitákat is tartalmazhat, melyek nemcsak állatunkra, hanem az emberre is veszélyesek lehetnek. Talán a legismertebb és legveszélyesebb, halálos kimenetelű betegséget a nyers sertéshússal terjedő Aujeszky-féle betegség vírusa okozza, de valamennyi húsban előfordulhatnak pl. bélben élő baktériumok (Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Yersinia), valamint emberre is kiemelten veszélyes TBC, Toxoplasma, tularémia kórokozója. A belső élősködők közül az Echinococcus nevű galandférget emelném ki. Annak ellenére, hogy a kutyánk adott esetben nem is betegszik meg a Salmonella-fertőzött hústól, tünetmentesen hetekig hordozza és üríti azt a környezetbe, megfertőzve a környezetét, akár az egész lakást.

Noha a ragadozók általában jól emésztik a nyers fehérjéket és zsírokat, sőt, ellenállóak a húsban található kórokozókkal szemben is, a főzés kifejezetten javítja a tápnyagok emészthetőségét és a biztonságot is.

A nyers összetevők etetése egyes esetekben kifejezetten ellenjavallt:

- máj- és veseelégtelenség,

- gyomor-bélbetegségek,

- daganatos betegségek,

- immunrendszer működési zavarai,

- terápiás kutyák,

- ha a háztartásban veszélyeztetett személyek (kisgyermek, terhes nő, idős vagy krónikus betegségben szenvedő emberek) élnek.

Sokat hallott tévhit, hogy a tápok függőséget okozó anyagot tartalmaznak, de ez nem igaz, az viszont - különösen macskák esetében - gyakori, hogy egy huzamosabb ideig etetett tápra rászoknak.

Anélkül, hogy bármilyen konkrét táp vagy gyártó mellett letenném a voksomat, mégis azt javaslom, válasszunk inkább egy minden igényt kielégítő, könnyen kezelhető, jó minőségű gyári tápot a bőséges kínálatból, állatunk aktuális igényeire szabva. A választáshoz segítséget nyújt a NÉBIH által elvégezett átfogó kutyatáp teszt:

http://szupermenta.hu/kutyatapok_termektesztje/

 

© A jelen honlapon található valamennyi tartalom és megjelenés, grafikai ábrázolás Kopecsnik Miklós kizárólagos szellemi tulajdonát képezi. Tilos ezen információk bármely formában vagy módon történő írásbeli engedély nélküli felhasználása.

 

A www.azenallatorvosom.hu a
MegbizhatoOldalak.com által